Art Brut Biënnale 26 mei t/m 3 juni 2018 Thema 2018: 'Eigen-Wijzer'
Art Brut gaat over kunst in zijn meest directe en ongeremde vorm. Puur en onbevangen, gemaakt door kunstenaars met een psychische problematiek of een verstandelijke beperking. Bekijk hier het programma. Hun werk verdient de aandacht van het grote publiek. De Art Brut Biënnale biedt daarvoor het podium: krachtige kunst in de vorm van exposities, workshops, lezingen, films, theatervoorstellingen en andere optredens. Het evenement wordt in 2018 voor de derde keer georganiseerd.

Art Brut
Onder Art Brut (letterlijk: Rauwe Kunst) verstaan we een vorm van beeldende kunst die geen of nauwelijks verwantschap vertoont met bestaande kunststijlen. Dat heeft alles te maken met de kunstenaar, die geen weet heeft of wil hebben van de intellectuele kunstproblematiek. De benaming Art Brut is door de Franse kunstenaar Jean Dubuffet in 1948 gelanceerd. Uit onvrede met de heersende kunstcultuur ging Dubuffet in psychiatrische klinieken op zoek naar kunst die een zuivere uitdrukking was van de persoonlijkheid van de kunstenaar. Inmiddels rekenen we ook het werk van mensen met een verstandelijke beperking tot Art Brut.
'Ze drukken zich dag na dag uit in een enorme diversiteit van vormen en materialen. Hun werk is vaak een primaire expressie. Niet bedacht, maar spontaan, sprankelend, vaak kleurrijk en vrolijk', zegt kunsthistorica Elvira van Eijl. 'Dit in tegenstelling tot het werk van mensen met een psychische problematiek, dat soms ook rauwer en somberder kan zijn. Van alle kunstwerken mag geconstateerd worden dat ze zeer origineel en authentiek zijn. Ze zijn veelal ook toegankelijke dan de meeste kunst in musea.
Bron: Elvira Abels